vrijdag 26 februari 2016

Een Daltonbroekje in tweevoud


Aan het begin van het jaar nam ik me voor om minder cadeautjes te maken om zo meer tijd te hebben om voor mezelf en mijn familie te naaien. Toch gaat deze blogpost over een cadeautje dat ik maakte voor het dochtertje van een vriendin. Ik maakte het eind december, dus technisch gesproken heb ik m'n voornemen niet geschonden, maar zelfs als ik uiteindelijk pas in 2016 weer had kunnen naaien, dan nog zou ik voor haar een cadeautje genaaid hebben. Zij is telkens zo enthousiast over wat ik maak en moedigt me aan. Zulke mensen verdienen een zelfgemaakt geschenkje.

 


Het dochtertje van mijn vriendin is 10 dagen na mijn ongeluk geboren. Daardoor kon ik haar pas gaan bewonderen toen ze al bijna 2 maanden was. Dat was ook het moment dat ik weer achter de naaimachine kon kruipen. Voor ingewikkelde dingen had ik geen tijd (dat was trouwens nog te belastend), dus wilde ik iets met snel resultaat. Ik dacht aan deze babylegging, maar toen zag ik bij haar twee Daltonbroekjes en wist ik dat dit het moment was om die - eindelijk - eens te maken. Ik had altijd gedacht dat dat broekje in tricot gemaakt moest worden, maar toen ik de La Maison Victor erbij nam, bleek dat je hiervoor ook katoen kon gebruiken. Dat vond ik wel een leuke ontdekking want hiervoor kun je mooi stofrestjes gebruiken aangezien je voor die kleine maten niet veel nodig hebt. Ik koos voor twee bosstofjes, omdat op het geboortekaartje bosdiertjes stonden.



De lichte stof bleek door te schijnen en aangezien het me niet mooi leek dat de eventuele tekening van de pamper erdoor zou schijnen, heb ik dat broekje gevoerd met een witte stof. Ik maakte gewoon 2 broekjes en zette dan de boorden aan de twee broekjes. Ik vergat hiervan een foto te maken.




Het blijkt inderdaad een makkelijk patroon te zijn met een hoog schattigheidsgehalte. Dit zal dus herhaald worden, voor de eigen zoon, aangezien dit patroon tot maat 92 gaat en makkelijke broekjes altijd van pas komen.

Stof: Woodland Adventure Style van Camelot Cottons (de donkere) en de lichte is van Copenhagen Print Factory. Ik denk dat beide van bij Ella & Basiel komen, maar jammer genoeg verkoopt zij geen stoffen meer.
Patroon: Dalton broekje uit La Maison Victor.

Follow on Bloglovin

donderdag 18 februari 2016

De SVDHZ (kap)trui met kraag



De kaptrui uit SVDHZ 1 maakte ik al enkele keren en wordt hier ook veel gedragen. Ik wilde altijd al eens de kraagversie maken, omdat ik een kap soms niet handig vind (bijvoorbeeld in combinatie met de dikke kap van een winterjas). 



Is het de bedoeling dat die kraag in een punt loopt achteraan? Geen idee. Ik ben niet echt onder de indruk van het resultaat en zal de volgende keer dan ook weer gewoon de versie met kap maken.

De laatste (ondertussen dus voorlaatste) versie die ik maakte, was maatje 110/116. Toen had Niels maat 110, nu heeft ie 116. In de breedte past de trui nog goed, maar qua lengte konden er wel enkele centimeters bij. Voor een ander project tekende ik een maat groter, maar die was toch wel erg groot, dus besloot ik om maat 110/116 gewoon wat te verlengen. Dat was een goede beslissing (gewoon door onderaan enkele centimeters bij te tekenen, hoewel ik ondertussen begrepen heb dat dat niet helemaal de juiste manier is...).


Wat ik zo leuk vind aan zelf kleren naaien is het spelen met stoffen en details die je in de winkels niet zult vinden, zoals bijvoorbeeld de stof van de panden als mouwboorden gebruiken en er dan voor zorgen dat er zo'n schattig olifantje komt piepen. 



De olifantenstof is bio jersey van Nosh (wat voelt die zacht aan!), de mouwen en heupboord grijze tricot. Het was de tweede keer dat ik dit model in tricot in plaats van sweaterstof maakte. Ik ben er niet helemaal uit of het wel zo geschikt is voor tricot. Als de trui net gemaakt is, ziet ie er tof uit. Maar als Niels em dan aan heeft, zit ie te strak rond zijn middel waardoor hij nogal omhoog kruipt en dan heb ik de hele tijd de neiging om die naar beneden te trekken. 



Bij de truien in sweaterstof heb ik dat niet. Voor de boorden neem ik altijd 80 procent van de omtrek. Kan ik bij tricot misschien beter breder nemen? Of komt het doordat ik bij beide truien de stof niet voorgewassen had en die dan toch gekrompen is? Misschien moet ik een volgende keer eens geen boordband eraan zetten maar 'gewoon' omzomen? Ik hoor graag jullie ervaringen. Sowieso staat de Billie van Zonen09 hier nog op het programma, dus ik vermoed dat ik binnenkort een ander fijn patroon voor tricot shirts zal hebben.



Stof: Bio Interlock Jersey Elephant van Nosh, van bij Ella & Basiel (die jammer genoeg geen stoffen meer verkoopt) - grijze tricot van bij Cas & Nina
Patroon: kaptrui met de kraagoptie van Stof voor Durf Het Zelvers 1

Follow on Bloglovin

donderdag 11 februari 2016

De Lua slaapzak in tweevoud



Ik weet niet meer wanneer ik de Lua van Straightgrain voor het eerst zag, maar toen ik zwanger bleek te zijn van onze jongste wist ik wel dat ik voor hem zo'n slaapzak wilde maken. Aangezien mijn to sew lijstje voor de geboorte zo lang was en Kasper de eerste maanden na de geboorte toch nog niet in een slaapzak zou slapen, stelde ik het uit. Totdat we op naaiweekend gingen met een aantal ijverige wijven. Een heel weekend naaien met vijf andere naaigekke dames in een prachtig huis met karakter zonder om te hoeven kijken naar kinderen. Het was heerlijk. De volgende editie ligt al vast.

Natuurlijk wist ik dat ik te ambitieus was wat het aantal projecten betreft, maar twee slaapzakken heb ik toch maar mooi afgekregen (afgezien van de knopen dan). Zoals ik overal kon lezen, blijkt het een eenvoudig patroon te zijn. Toch kwam er heel wat tornwerk bij kijken. Hoe vaak ik de rits genaaid heb en weer kon losnaaien, weet ik niet meer. Ik weet wel nog dat het de eerste keer kwam doordat ik te dicht bij de rits genaaid had en die daardoor niet meer dicht kreeg. 


Bij diezelfde eerste slaapzak kwam er nog eens tornwerk te pas (maar ik weet al niet meer waarom), daarom besloot ik om ook nummer twee te naaien zodat ik zeker niet dezelfde fouten zou maken. Ik maakte niet dezelfde fouten, nee, maar ik maakte er weer andere, opnieuw bij de rits. Bij het naaien van de rits op de voering bleek die twee (of zelfs drie) keer gedraaid te zitten. - Volgende keer toch maar rijgen! - Gelukkig was ik in heel fijn gezelschap en slaagde ik erin rustig te blijven. Thuis had ik alles zeker aan de kant gegooid om er op een later moment mee verder te gaan. 


Na een avondje knoopsgaten maken en knopen aannaaien thuis heeft Kasper twee warme slaapzakken. Ik maakte de maat 1 tot 2 jaar. In maart wordt hij al één en hij is groot voor zijn leeftijd. De lengte is ruim, dus hopelijk heeft hij er volgende winter ook nog plezier van.  



De voering maakte ik van biokatoen die ik voorwaste en daar was ik blij om want hij was nadien toch wat gekrompen.

Ondanks de storm van afgelopen maandag scheen toch ook de zon. En wat ben ik blij dat ik de moeite deed om wat foto's te maken van die vrolijke boef van ons. Wat is ie schattig!





Ondanks al het getorn staat er toch nog een versie van deze slaapzak op mijn to sew lijstje en wel een zomerversie. Zou het me dan lukken niet één keer het tornmesje te gebruiken?...



Stof: Lama Love van Monaluna, van bij Ella & Basiel - Olifanten (ik vind zo snel de naam van de stof niet) van bij Cas & Nina.
Patroon: Lua Slaapzak van Straightgrain, maat 1 tot 2 jaar

Follow on Bloglovin

donderdag 4 februari 2016

Nog eens een babyjasje


De stoere jongen voor wie ik dit truitje naaide, kreeg een zusje. Uiteraard wilde ik voor haar ook iets uit stof toveren. Het One to Hug patroon in meerdere maten was nog niet uit, dus ik was aangewezen op het babyjasje uit Zo Geknipt 1. Wel zo handig, want dat patroon had ik al getekend liggen. 



Geboren in september, dus 4 à 5 maanden in de winter, daarom koos ik voor een warme teddy als voering. Ondanks dat de temperaturen niet echt winters aanvoelen, hoop ik toch dat het meisje er lekker warm bijligt.



Zelf vind ik de donkere voering ten opzichte van de lichtere stof een stoer resultaat geven. Ik word weer helemaal blij als ik de foto's terugzie.



Stof: Seashore Shelly van Soft Cactus, van bij Cas & Nina
Patroon: Babyjasje van Zo Geknipt 1

Follow on Bloglovin