donderdag 18 februari 2016

De SVDHZ (kap)trui met kraagDe kaptrui uit SVDHZ 1 maakte ik al enkele keren en wordt hier ook veel gedragen. Ik wilde altijd al eens de kraagversie maken, omdat ik een kap soms niet handig vind (bijvoorbeeld in combinatie met de dikke kap van een winterjas). Is het de bedoeling dat die kraag in een punt loopt achteraan? Geen idee. Ik ben niet echt onder de indruk van het resultaat en zal de volgende keer dan ook weer gewoon de versie met kap maken.

De laatste (ondertussen dus voorlaatste) versie die ik maakte, was maatje 110/116. Toen had Niels maat 110, nu heeft ie 116. In de breedte past de trui nog goed, maar qua lengte konden er wel enkele centimeters bij. Voor een ander project tekende ik een maat groter, maar die was toch wel erg groot, dus besloot ik om maat 110/116 gewoon wat te verlengen. Dat was een goede beslissing (gewoon door onderaan enkele centimeters bij te tekenen, hoewel ik ondertussen begrepen heb dat dat niet helemaal de juiste manier is...).


Wat ik zo leuk vind aan zelf kleren naaien is het spelen met stoffen en details die je in de winkels niet zult vinden, zoals bijvoorbeeld de stof van de panden als mouwboorden gebruiken en er dan voor zorgen dat er zo'n schattig olifantje komt piepen. De olifantenstof is bio jersey van Nosh (wat voelt die zacht aan!), de mouwen en heupboord grijze tricot. Het was de tweede keer dat ik dit model in tricot in plaats van sweaterstof maakte. Ik ben er niet helemaal uit of het wel zo geschikt is voor tricot. Als de trui net gemaakt is, ziet ie er tof uit. Maar als Niels em dan aan heeft, zit ie te strak rond zijn middel waardoor hij nogal omhoog kruipt en dan heb ik de hele tijd de neiging om die naar beneden te trekken. Bij de truien in sweaterstof heb ik dat niet. Voor de boorden neem ik altijd 80 procent van de omtrek. Kan ik bij tricot misschien beter breder nemen? Of komt het doordat ik bij beide truien de stof niet voorgewassen had en die dan toch gekrompen is? Misschien moet ik een volgende keer eens geen boordband eraan zetten maar 'gewoon' omzomen? Ik hoor graag jullie ervaringen. Sowieso staat de Billie van Zonen09 hier nog op het programma, dus ik vermoed dat ik binnenkort een ander fijn patroon voor tricot shirts zal hebben.Stof: Bio Interlock Jersey Elephant van Nosh, van bij Ella & Basiel (die jammer genoeg geen stoffen meer verkoopt) - grijze tricot van bij Cas & Nina
Patroon: kaptrui met de kraagoptie van Stof voor Durf Het Zelvers 1

Follow on Bloglovin

7 opmerkingen:

 1. Ik maakte hem ook met kraag, maar had niet deze punt op de rug.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk hoor! Ik ben ook fan van de stoffen van Nosh, zo'n zachte stof, goede kwaliteit (ook na veel wassen) en het naait ook gewoon heerlijk :) Wat betreft die boorden, die maak ik in tricot altijd wat ruimer (85%) voor de hals. De onderboord zou denk ik nog iets ruimer kunnen dan 85% zelfs. Het is toch vaak een beetje op gevoel bij rekkende stoffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vervelend he, dat omhoog kruipen. Ik maakte voor mijn vriend ook eens een trui, maar hij draagt hem niet, om dezelfde reden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk met die olifantjes op de boordjes :) Ik doe dat ook regelmatig en ik krijg er altijd superleuke reacties op :) Vanonder zou ik de boord ook wat groter durven nemen, het hoeft daar niet te gaan aansluiten he... of mag ie toch nóg wat langer? Moeilijk te zien zo. Maar een superleuke trui!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke trui! Misschien volgende keer gewoon de maat groter maken? Waarschijnlijk lag je kraag niet 100% evenwijdig met de stofvouw. Volgens de naaijuf is het heel belangrijk dat je een perfecte rechte hoek hebt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo een schattige trui voor een heel schattig ventje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hij is in ieder geval erg mooi! De omtrek van de boorden laat ik afhangen van het stofje dat ik vor de boord gebruik: 80% als het boordje uit boordstof is (dat rekt het hardste), 85 of 90% als het boordje uit tricot is, en 95% als het boordje uit sweaterstof is. Wat de stof van de trui zelf is, speelt geen rol. Onderboorden van truien hoeven niet echt aan te passen, dus dat mag wel wat ruimer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen