dinsdag 26 mei 2015

Een fotografieproject: Synchroonkijken


Vorige week deed ik mee aan Synchroonkijken, een week lang fotograferen samen met andere fotografen, amateur en (semi-)professioneel. Een uniek initiatief van Else Kramer waarbij je gedurende een week elke dag een thema krijgt waar je die dag dan een foto rond maakt en op social media post met de vermelding #synchroonkijken. Alle foto's worden dan gepind op Pinterest. 
's Morgens ontvang je een mailtje met het thema en dan ben je de hele dag op zoek naar foto's die binnen het thema passen waardoor je op een andere manier naar je omgeving gaat kijken. Bij een paar thema's had ik in eerste instantie echt geen idee wat ik ermee aan moest. Dag 2 stond bijvoorbeeld in het teken van stippen: oh, help, waar zou ik die vinden? Maar uiteindelijk zag ik o-v-e-r-a-l stippen.

Iedereen kan meedoen, het maakt niet uit hoe goed je kunt fotograferen, het gaat erom dat je anders gaat kijken. Dit jaar (de derde keer dat synchroonkijken georganiseerd werd) waren er meer dan 3000 aanmeldingen van mensen van over de hele wereld. Else Kramer was er helemaal ondersteboven van, het was heel leuk om haar enthousiasme te lezen. Dat werkte erg aanstekelijk.

Het project sprak me aan omdat de nadruk niet op het technische lag maar wel op het anders kijken. In het verleden heb ik enkele fotografiecursussen gevolgd maar van zodra het erg technisch werd, haakte ik af. Ik heb geen zin én geen tijd om lang bezig te zijn met fotobewerking. Maar ik vind het wel tof om creatieve beelden vast te leggen. Voor mijn blog vind ik het vaak nog moeilijk om creaties mooi in beeld te brengen. Ik zie regelmatig prachtige foto's op andere blogs en dan wil ik dat ook. Heel technisch zal ik nooit worden maar ik geloof wel dat een toffe invalshoek al veel verschil kan maken.
Ik nam me voor om alle foto's met m'n gsm (iPhone 5C) te maken want ik maak daar tegenwoordig meer foto's mee dan met m'n spiegelreflex en ik zie zo vaak mooie foto's gemaakt met gsm's dat ik daar ook mee wilde oefenen.

Heel tof om te doen!  Volgend jaar doe ik zeker weer mee.

Hier een overzicht van de foto's die ik maakte bij de verschillende thema's.


Opwarmopdracht 1: Neuzen
Opwarmopdracht 1: Neuzen
Opwarmopdracht 2: Hoeken
Opwarmopdracht 2: Hoeken
Opwarmopdracht 3: Deuren
Opwarmopdracht 3: Deuren
Dag 1: Licht
Dag 2: Stippen
Dag 2: Stippen
Dag 3: Snelheid
Dag 4: Waarde
Dag 5: Ogen
Dag 5: Ogen
Dag 6: Rood
Dag 7: From Where I Stand
(Ja, ja, deze foto staat ook tussen de highlights van Else Kramer. Trots!)

Else Kramer organiseert ook een online jaarcursus fotografie, 52 weken anders kijken. Ik was deze cursus al eens eerder tegengekomen en had toen al het idee dat ik die eens wilde volgen: een fotocursus waarbij je maar minimaal een half uur per week nodig hebt, dat sprak deze bezig bij wel aan. Op het einde van de week Synchroonkijken kondigde Else aan dat 6 juni een nieuwe jaarcursus zou beginnen. Ik was meteen enthousiast, maar nadien begon ik toch te twijfelen: of het niet te snel kwam, of ik wel tijd zou hebben, of ... Maar telkens als ik de omschrijving van de cursus las, kreeg ik er toch weer veel zin in. En uiteindelijk heb ik me ingeschreven! Het lijkt me tof om het komende jaar in minimaal 52 foto's vast te leggen, want ik heb het gevoel dat er veel te gebeuren staat. Ik vermoed dat er hier wel wat foto's van de cursus zullen passeren...
Follow on Bloglovin

3 opmerkingen:

 1. Hey wat leuk! Dat vind ik ook wel interessant! En gek hoe snel je toch anders kunt kijken naar de wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal hier wel eens verslag doen van hoe het vordert. En als er een nieuwe week Synchroonkijken komt, zul je het ook hier kunnen lezen.

   Verwijderen
 2. Leuk, Saskia, en ik snap goed dat je apetrots bent dat Else Kramer je foto van dag 7 tussen haar highlights zette. Zou papa ook niet lekker fier op je zijn?.....

  BeantwoordenVerwijderen