donderdag 31 maart 2016

Een tipi als verjaardagscadeau


Al heel lang wilde ik een tipi naaien voor mijn jongens. Maar zonder deadline leek dat er niet van te komen. Dus zou Kasper als cadeau voor zijn eerste verjaardag een tipi krijgen. Kindjes van die leeftijd hebben toch geen uitgesproken wensen, en zo heb ik mezelf een deadline gesteld.
Dankzij deze review hoefde ik geen uren op de golven van het wereldwijde web te surfen en besloot ik om die van Debora Sluijs te volgen omdat die maar uit vier delen bestond. Toch heb ik nog heel veel denkwerk verricht vooraleer ik er effectief aan begonnen ben. Vraag me niet waarover ik gedacht heb, want achteraf gezien was het helemaal niet zo moeilijk. Ik was zelfs woensdag al klaar en zijn verjaardag was pas zondag. Het is me echter niet gelukt om nog een tentzeil en wat kussens te maken. De stof ligt wel klaar, dus die komen er wel, ooit.

Kasper stoort het alvast niet dat er - nog - geen
tentzeil op de grond ligt.

Ondanks al mijn denkwerk kon ik toch niet alles op voorhand bedenken (that's me, ik ben meer van trial and error). Mocht ik ooit nog eens een tipi maken, dan ga ik met volgende puntjes rekening houden. Wie weet heeft iemand er ook nog wat aan.
  • De delen waar de stokken in zitten hoger van de onderkant naaien, zodat er genoeg plaats is om de biaisband makkelijker te bevestigen. Nu speldde ik die delen op een halve cm, maar bij het naaien is de stof verschoven en kwamen ze toch meer naar beneden. Bovendien is één van schuine zijde van de driehoek die ik tekende langer dan de andere.
  • Als de stof breed genoeg is, heb je geen 7 meter nodig, want dan kun je de driehoeken gedeeltelijk naast elkaar tekenen.
  • Lintjes anders bevestigen: uit de tutorial begreep ik niet hoe ze het bedoelde dus probeerde ik iets, waardoor de flappen wel open gestrikt kunnen worden maar niet dicht. Op de volgende manier gaat dat wel: een lintje in de naad van de stok en een lintje in de biais van het deurtje. (Had ik de review helemaal gelezen en daardoor de foto's gezien, dan had ik dat bij deze ook zo kunnen doen).
  • Eventueel: vooraleer de tentdelen aan elkaar te naaien, bovenaan knoopsgaten naaien om touw doorheen te steken, al zal dat de tentdoek er ook niet van verhinderen om naar beneden te glijden. 

Kasper heeft de tent in elk geval goedgekeurd!


Patroon: volgens deze tutorial van Debora Sluijs.
Stof: Kwantum

Follow on Bloglovin

4 opmerkingen:

  1. Tof! Ik zou ook veel denkwerk nodig hebben, want ik ben nog niet helemaal mee… Ik zet 'em wel op de kadootjes-ideetjes-lijst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuk cadeau voor een (eerste) verjaardag! Gefeliciteerd met z'n verjaardag ;)

    BeantwoordenVerwijderen