vrijdag 17 juli 2015

Selfish sewing: zomerrokjes
Omdat ik (te) brede heupen heb, vind ik mezelf niet echt staan met shortjes (of andere broeken). Daarom wilde ik voor de zomer een paar simpele (korte) rokjes naaien. Zonder veel poespas. Eén patroondeel, voor- en achterpand gelijk. Uit tricot, met boordband. 
Vlak voor we op vakantie vertrokken, maakte ik er drie op één avond. 
Ik vertrok van een rokje dat ik eerder al eens overtekende van een kleedje dat bestond uit een bovenstuk en een rokje. Ik vond het zo'n fijn kleedje dat ik er zelf een patroon van maakte en het opnieuw maakte (dit was voor mijn blogtijd). Het rokje hiervan was dus mijn uitgangspunt. Elk rokje paste ik wat aan zodat ik het kreeg uit de lap tricot die ik ervoor voorzien had. Drie kledingstukken op één avond, voor mezelf, dat gebeurde nog niet eerder. 
De eerlijkheid gebiedt me wel toe te geven dat de drie zomen op een andere avond afgewerkt werden. In eerste instantie wilde ik niks aan de zomen doen, aangezien tricot-stof niet rafelt. Maar uiteindelijk werkte ik één zoom af met de lockmachine, en bij de twee andere rokjes naaide ik een zoom met een uitgerekte zigzagsteek (ik had geen geduld om rustig aan de slag te gaan met de tweelingnaald zonder garantie dat de draad niet zou breken). Kun je dat eigenlijk maken, een rokje in tricot niet afwerken met een zoom?

Ik heb er al veel plezier van gehad, zowel op vakantie als hier (en ik heb zo'n vermoeden dat ik er nog veel plezier van ga hebben als ik het weerbericht bekijk. Joepie!). De rokjes op foto vastleggen is echter makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien ik meestal de fotograaf van dienst ben. Dus fotografeerde ik mijn zomerrokjes zoals ik ze naaide: even snel snel met m'n iPhone. De foto's zijn niet echt je dat (over de rokjes ben ik daarentegen gelukkig wel erg enthousiast!), geen enkele aan-foto van het paarse rokje is het publiceren waard, maar de vogeltjes en "sterretjes" (zoals mijn oudste de stof van zijn broekje noemt) geven wel een idee van hoe dat eruitziet.Patroon: zelf getekend
Stof: 
- de paarse tricot via de Facebook-groep (S)Toffe deals
- de vogeltjes-tricot van Nosh van bij Georgette 
- de "sterren"stof van Halsoverkop van bij Het Stoffenhuis


Follow on Bloglovin

3 opmerkingen:

 1. Leuke rokjes :) Goh... ik weet niet of het mag, een rokje niet omzomen, maar ik zoom liever om of nu zou ik ook voor een rolzoompje durven gaan... valt misschien toch net iets mooier?

  Groetjes,
  Tamara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ik las net je post over rolzoom maken met de overlock en heb die meteen gesaved. Misschien eens testen op zo'n rokje. Is meteen een goede reden om er nog één te maken. :)

   Verwijderen
  2. Leuk :) We kunnen niet genoeg rokjes hebben he... of jurkjes...of schoenen... of handtassen..

   Verwijderen