zondag 26 juli 2015

Selfish sewing: zo blij met mijn Lotta rok!


Afgelopen woensdag nam ik een dagje vrij om samen met een vriendin van Nederlands Limburg naar Hove (bij Antwerpen) te rijden, want eindelijk was er eens een workshop "in de buurt" (als in: niet in Gent of omstreken). Op het programma stond een dagje me-time om een rok voor mezelf te naaien: de Lotta van Compagnie M. Eerlijk is eerlijk: als die vriendin me niet gevraagd had om mee te gaan naar een workshop van Compagnie M zou ik niet snel een patroon van haar genaaid hebben, aangezien ze meisjespatronen ontwerpt waar mijn jongens niets aan hebben en om de één of andere reden was ik van haar vrouwenpatronen nog niet overtuigd. Maar ik had zo'n zin in een ééndaagse workshop dat ik al mijn bedenkingen overboord gooide en meteen besloot om de Lotta te maken, omdat mijn vriendin de Nina wilde maken. 

De rok moest perfect worden, en aangezien de voorbereiding het halve werk is, ging ik op zoek naar de perfecte stof. Ik maakte zelfs een heus Pinterest bord met de Lotta's die ik mooi vond. Eén ding wist ik van meet af aan zeker: de stof moest biologisch zijn en uiteraard kwam ik dan weer bij de webshop van Cas & Nina terecht. De Monaluna Poem Lawn stak al mijn ogen uit op het moment dat Deborah er een foto van op Facebook postte. Maar zoals altijd als ik (te) veel keuze heb, begon ik te twijfelen. Toen mijn man echter uit twee opties ook deze stof koos, was ik zeker. Ik vroeg Deborah welke effen biologische stof bij deze stof paste en kreeg meteen antwoord. 


Nog een stap in de voorbereiding was het wassen van de stof. Iets wat ik zelden of nooit doe want ik vind het zo jammer dat de stof dan niet meer zo kreukvrij te krijgen is als de nieuwe stof. Maar ik raak er steeds meer van overtuigd dat het voorkomen van het krimpen van een nieuw kledingstuk belangrijker is dan een kreukelvrij stofje, dus ik zal dit in de toekomst nog wel vaker doen. Bij het strijken van de stof kwam ik er achter dat deze wel erg doorschijnend was, dus griste ik nog snel voeringstof uit m'n stoffenvoorraad. Mijn vriendin had de perfecte kleur blinde rits en in m'n beperkte knopenvoorraad vond ik wat knoopjes die bij de stof pasten. Ik tekende het patroon in twee maten (small en medium) want mijn heupmaat zat tussen de twee maten in. Ik was er klaar voor.

De workshop ging door bij Marte thuis wat echt voor een gezellige sfeer zorgde. We hadden hierdoor ook de eer om een blik te werpen op de real life versies van haar nieuwste patroon dat volgende week gelanceerd wordt! We waren met acht dames van wie de meesten een rok maakten: een Nina of een Lotta. Wat een mooie stoffen werden er boven gehaald. gelukkig overlegde ik eerst nog even welke maat ik best maakte, want bleek dat ik toch de large nodig had omdat ik het model graag wat lager op mijn heupen wilde dragen. Dzju! Die had ik niet getekend (ik had naar de maten van de tailleband in plaats van naar de heupen moeten kijken). En ik had me nog wel zo goed voorbereid... Gelukkig ging een mede-workshopster die maat ook maken en mocht ik haar patroon gebruiken. Oef! Dan hoefde ik daar niet echt tijd mee te verliezen. 
Toen ik de patroondelen op de stof gelegd had, voelde ik even de twijfel toeslaan of ik het wel goed deed; ik kreeg maar één kans om goed te knippen in zo'n mooie stof. Maar ik drukte die snel de kop in. Waarom zou het mis gaan? Andere keren ging het toch ook goed? 

Nog een voordeel van een workshop bij Marte thuis te volgen was de heerlijke verse lunch die we kregen: we konden smullen van een  taboulé, charcuterie (voor de Nederlanders: beleg), mozzarella bolletjes, salade, stokbrood, tomaatjes, etc. Lekkerrrr!

Ik heb heel goed gemerkt (en Marte waarschijnlijk ook aan al mijn vragen en extra checks) dat ik niet zoveel ervaring heb met kleren voor mezelf naaien. Voor volwassenen naaien is toch iets anders dan voor kinderen. Ik heb heel wat nieuwe technieken geleerd, en ook daarom ben ik zo enthousiast over deze dag. Ik leerde rimpelen, een voering naaien, een blinde rits inzetten (het lukte me zowaar zelf om de naad van het beleg mooi te laten doorlopen langs beide kanten, in tegenstelling tot dit jurkje), vlot omzomen (volgens de naaldloze techniek van Marte). 

 
Het fijne van een workshop te volgen bij de ontwerpster van het patroon is dat zij de werkwijze uit haar hoofd kent en je zo stap voor stap kan vertellen wat je moet doen.


Ondanks dat we de eindtijd van 17u met een uur overschreden hebben, was mijn rok toch nog niet helemaal af toen we naar huis gingen. Ik moest nog omzomen, de knoopjes aannaaien en op het laatste moment bleek mijn rits niet meer te sluiten waardoor ik een stukje diende los te tornen. Ik voelde dat mijn hoofd vol zat, dat ik niet meer nauwkeurig kon werken en besloot dat het beter was om die afwerking thuis te doen. Ik ben er uiteindelijk nog een kleine anderhalf uur mee bezig geweest doordat ik wat heb zitten prutsen met de rits. Maar ik ben wel heel trots op het eindresultaat! De Lotta heeft er een nieuwe fan bij.Met dank aan Marte voor de knoopjes die ik meekreeg uit haar enorme knopenvoorraad. De knopen die ik mee had, waren veel te roze. Achteraf gezien kon er één ding beter en dat was een andere contrasterende kleur dan fuchsia dat misschien wat te veel tegen het roze aanleunt. Blauw was ook wel leuk geweest. Maar ach, dat is een detail.  


In mijn ideale wereld maakte ik meteen een tweede versie van deze rok zodat ik alle technieken nog eens kon oefenen (en ik nog een tweede rokje aan mijn kleerkast kon toevoegen). In mijn hoofd is de stof al geknipt, met vlieseline verstevigd waar nodig en gelockt. Nu alleen nog tijd vinden in de echte wereld.


Patroon: Lotta Skirt van Compagnie M
Stof: Poem Lawn van Monaluna en Uni Fuchsia van Cloud9, beide van bij Cas&Nina.
Knopen: uit de knoppenvoorraad van Marte

Follow on Bloglovin

8 opmerkingen:

 1. supermooi gelukt! hopelijk vind je snel tijd in de echte wereld want dit model staat je super!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh zo'n mooie foto's. Echt een zalig rokje. Bedankt om tot hier te komen. Het was één van de fijnste workshops ever!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn 2e Nina in grijs piqué met zilverkleurige pastel is zojuist onder m'n naaimachine gerold. De maat zit zonder extra cm perfect, helemaal blij!

   Verwijderen
 3. Ik ben jaloers op je prachtige stofkeuze en het model vind ik helemaal Saskia!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi! En ik ben ook fan van kreukvrije nieuwe stofjes maar ik vermoed dat ik inderdaad ook iets grotere fan ga zijn van niet krimpende kleertjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Daar ben ik nu jaloers op! Ik had ook graag een van haar workshops gaan volgen, maar helaas kon ik geen vrij krijgen (al de anderen met vakantie). Ik hoop ooit... Ik vind hem heel geslaagd, en zeker de kleurencombinatie! Ik heb de Julia en de Nina klaarliggen, maar ook hier 'de tijd', en dat zonder kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi! Knap dat je zo'n uitdaging aangaat, buiten je comfortzone naaien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik bewonder je volhardingsvermogen! Het resultaat mag er helemaal zijn. Leuk dat je er zo'n plezier in hebt.

  BeantwoordenVerwijderen