vrijdag 3 juli 2015

Zomerse jumpsuits

Hoewel het nu te heet is om onze drie-maanden-oude boef iets meer aan te doen dan een pamper lijkt het me toch het geschikte moment om de zomer jumpsuits te showen die ik voor hem maakte. Met de nadruk op 'showen', want ik ben er erg trots op!Uiteraard gebruikte ik opnieuw het patroon van Kiind, maar deze keer knipte ik korte mouwen en korte broekspijpen. Ik wou dat ik kon zeggen dat het naaien vlot ging, aangezien ik deze en deze versies al maakte. Hoe de verschillende patroondelen aan elkaar gezet moeten worden, weet ik ongeveer van buiten, maar mijn materiaal werkte niet zo mee.  

Allereerst sputterde de tweelingnaald - alweer - nogal tegen. Ik moet daar altijd heel voorzichtig mee naaien en dan nog breekt er meestal wel één van de twee draden. Heel frustrerend! Ik weet niet wat ik verkeerd doe. Als iemand de gouden tip heeft: ik hoor het graag! (Ik heb een Singer Curvy, maar ik betwijfel dat het daaraan ligt; ik lees wel vaker dat mensen gefrustreerd raken door de tweelingnaald.)
Door dat gepruts heb ik er wel aan gedacht om maatlabeltjes in te naaien. Dat is echt iets wat nog in mijn systeem moet komen, maar het ziet er wel best professioneel uit. Wat ik me al afgevraagd heb: hoe bevestig je zo'n labeltjes in kledingstukken die afgewerkt worden met de overlock (truien en T-shirts bijvoorbeeld). Kan iemand me dat uitleggen?


Ten tweede maakte ik voor de zoveelste keer ruzie met mijn overlockmachine. Er zat zwarte draad op en witte leek me bij deze stofjes mooier, dus heb ik het risico genomen om de draad te vervangen. Dat gaat (ging ondertussen, maar zo meer daarover) niet zo soepel, daarom dat ik dat meestal zoveel mogelijk vermeed. Het wisselen van draad ging ook deze keer niet makkelijk en ik was er meer tijd kwijt mee kwijt dan dat ik de jumpsuits op de naaimachine naaide. Dat heb ik dan maar gedaan, ondertussen wel vloekend dat ik die overlock nog steeds niet goed kan inrijgen. Misschien moest ik toch maar eens bij een naaimachinewinkel hier in de buurt om een workshop vragen. Totdat iemand me zei van eens op Youtube te kijken. En dat deed ik! Waarom was ik daar nog niet eerder op gekomen?!? Anderen zal ik altijd de tip geven om op het wereldwijde web naar een oplossing voor hun probleem te zoeken, maar voor mezelf vergeete ik dat dan toe te passen. Vreemd! Ik vond het perfecte filmpje, want er wordt in uitgelegd hoe je een overlock moet inrijgen met dezelfde precies dezelfde machine als ik heb. Eindelijk heb ik het door! Joepie! Het gaat vlotter én de steken van mijn overlock zien er nu veel netter en strakker uit.  
Dit is het filmpje dat mijn overlock-inrijg-nachtmerrie tot het verleden deed behoren:Het filmpje vond ik echter pas nadat ik het onderwerp van deze post helemaal afgewerkt had. Het resultaat is even mooi, het duurde alleen wat langer. 
Ik maakte de kruippakjes om ze mee te nemen op vakantie, maar een week voordien vierden we de 40ste verjaardag van m'n schoonbroer en het was mooi weer, dus een mooie gelegenheid om een eerste pakje te showen. Maar toen ik de jumpsuit over zijn hoofd deed, bleek het niet te passen! Ik kreeg het pakje niet over zijn rompje. Ik wist meteen waar het probleem lag: door de korte broekspijpjes was het gat voor de luier kleiner dan bij de lange versie. Oh nee! Hoe kon ik dit oplossen? Ik ging te rade bij mijn naailerares en zij suggereerde om de jumpsuit langs onder aan te doen. Dat ik daar niet aan gedacht had! Dat bleek inderdaad de oplossing te zijn. Oef! Ik hoefde de pakjes niet te hermaken.Van mij mogen de temperaturen zakken naar tussen 20° en 25°, dan kunnen deze jumpsuits ook vaak gedragen worden.

Stoffen: tricot van Halsoverkop, van bij Het Stoffenhuis.
Patroon: jumpsuit van Kiind

Je kan nog steeds meedoen met mijn zomer challenge, laat hier een bericht na met een getal tussen 1 en 999. Ondertussen heeft Stephanie van Miss Pixie's blog trouwens ook geantwoord op de vraag van deze week.

Follow on Bloglovin

10 opmerkingen:

 1. Ja gaaf!! Ben gek op Halsoverkop :) Wat staan ze je binkie super..Lekker ventje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Zijn inderdaad leuke stoffen ookal passen ze dan eigenlijk niet in mijn voornemen om enkel nog biologische stoffen te kopen. Af en toe maak ik eens een uitzondering. ;-)

   Verwijderen
  2. Zo schattig zeg :-)! Bedankt voor het filmpje!

   Verwijderen
  3. Zijn de stoffen niet gekeurd nee?? Of naja, hoe noem je dat..Ik ging daar eigenlijk automatisch vanuit...oeps, haha

   Verwijderen
  4. Ze zijn in ieder geval niet GOTS gekeurd. Een stof die dat keurmerk heeft, is gemaakt met respect voor mens en natuur (kort gezegd). En ik heb mezelf voorgenomen daar op te letten als ik stoffen koop.

   Verwijderen
 2. Mooie jumpsuits! Ik heb zelf ook de singer curvy en de tweelingnaald breekt nooit. Zet je de machine op de speciale stand voor de tweelingnaald? Ik gebruik sinds een tijdje een boventransportvoet bij de tweelingnaald en dit werkt goed. Mail me maar eens als toch niet lukt ☺

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi!! Wat bij mij helpt met tweelingnaald, is de steek wat groter zetten. 4 of zelfs 4,5 werkt bij mij het best.

  BeantwoordenVerwijderen